Név:
Jelszó:
  "Akarat és kitartás"

Emlékezetes év marad a 2016-os az angol futball történetében. Futballszurkolók milliói fognak mesélni fiaiknak, unokáiknak az évről, amikor a Rókák meghódították Angliát. Bizony, még mindig felfoghatatlan, de történelmi tett szemtanúi lehettünk, egy angol kiscsapat a semmiből ugrott a Premier League élére, és lehagyva neves vetélytársait, bajnoki címet nyert.

Amikor év elején a végső győzelemre is esélyes csapatokat próbáltam rangsorolni, bevallom, eszembe sem jutott a leicesteri együttes, és őszintén szólva még mindig értetlenül állok a történtek előtt. Vajon hogy sikerülhetett a Rókáknak az, amiről minden kiscsapat álmodik, de soha sem válik valóra? Hogy tudtak maguk mögé utasítani olyan csapatokat, amelyek évről évre százmilliókért igazolják le Európa és a világ legjobbjait? Sajnos mi, Chelsea-szurkolók, akik alig láttuk játszani a bajnokcsapatot, a legkevésbé vagyunk alkalmasak e kérdések megválaszolására. Ezért felvettem a kapcsolatot a Leicester City Hungary facebook-oldal tulajdonosával, a tweak710 felhasználónévre hallgató Leiceter-rajongóval. A vele készített interjú választ ad a kérdéseinkre, megtudhatjuk, minek köszönhető a csoda és jobban megismerkedhetünk a friss aranyérmes gárda edzőjével, játékosaival és taktikájával. Jó olvasást!





Melyik volt az a pillanat, amikor először hittél a Leicester City bajnoki címében?

Nos, jó kérdés. Tavaly már sejtettem, hogy a szezon vége felé valami történt a csapatnál, itt azt értem, amikor 2-0-s hátrányból tudtak fordítani és nem csak egyszer. Amikor hinni kezdtem benne az ebben a szezonban volt, áprilisban egy nyereségi hullám kezdődött el és a West Hamet vertük el először 2-1-re. Vagyis a bajnoki címet nem hittem, hogy megnyerjük akkor, de a csapat nagyon belekezdett és hittem benne, hogy azután minden jobban fog menni és hát onnantól fogva a csapat egyre feljebb került a tabellán.


Onnantól meg sem állt a bajnoki címig. Mit gondolsz, a nagycsapatok gyengélkedése nélkül is összejött volna az aranyérem?

Nos, vegyük sorra a "nagy csapatokat". Először ott a Liverpool, egyszer elvertük őket és egyszer kikaptunk tőlük. A győztes meccsünkön megérdemeltük a 3 pontot, de a vereségnél elhalasztottunk 1 pontot. Szoros meccs volt, de a Pool nyert. A City is gyengélkedett, a srácok idegenben sikeresen elverték őket, otthon viszont egy "unalmas" gólnélküli döntetlent játszottunk velük. United is gyenge formában volt, de tőlük csupán 2 pontot tudtunk szerezni nagy nehezen. Hiába voltak gyenge formában, ennyit tudtunk kihúzni belőlük. Akkor ott a Chelsea, aki ellen az utolsó fordulóban játszunk. Otthon megszereztük ellenük a 3 pontot, de nagy akarat kellett hozzá. Akkor ott a Spurs is, aki ebben a szezonban tört fel és versenytársunk volt a bajnoki címért. Kiejtettek minket az FA kupából, de 4 pontot kitudtunk csikarni tőlük. Végül ott az Arsenal, akiknek szerencséjük volt a 95. percben szerzett győztes góljukkal. Véleményem szerint a nagy csapatok gyengélkedése nem játszott szerepet benne, szóval, ha olyan formában lettek volna, mint 2-3 éve akkor is sikerült volna a bajnoki cím.


Akkor elsősorban szerinted minek köszönhető a bajnoki cím?


Akarat és kitartás. Ranieri valami csodát tett a csapattal. Tudta, hogy ebből a csapatból többet is ki lehet hozni, mint ami régen volt bennük. Ha kaptunk egy gólt, egyből nyugtatta a srácokat és nem esett pánikba.


Claudio számunkra is kedves, hiszen jó pár éve csapatunkat is irányította. Milyen típusú edzőnek ismerted meg Ranierit, mik az erősségei, inkább a taktika vagy a motiváció?

Nos, a taktika az általában ugyanaz, a felállás 4-4-2, ugyanazokkal az emberekkel (ha nincs eltiltás). Támadásnál leginkább a kontrákra hajt a csapat, védekezésnél Okazaki vagy Ulloa segít be, míg Vardy fent marad és így esély nyílik a kontrákra (ebben az idényben sok gólt szereztünk kontrákból). Cseréket is ki lehet számítani, hogy kb. mikor fognak végbe menni. Én szerintem az erőssége a motiváció, nagy hatással volt a csapatra. Rengeteg játékos már elszállt volna magától ebben a szituációban, de ebben a csapatban egy játékos sem volt ilyen. Rendkívül nyugodt volt mindig, nem érdekelte, hogy 2 gólos hátrányban volt a csapata. Legutóbb, a United ellen történt, hogy a 8. vagy 9.percben gólt kapott a csapat. Ranieri mutatta nekik, hogy semmi baj, nyugodjunk le! Ha akkor nyerünk, akkor már biztos lett volna a bajnoki cím, de csupán 1 pontot tudtunk kiharcolni. Rendkívül jól tud cserélni is, becserélt játékosok is sokszor szereztek gólokat, amik pontokat hoztak a csapatának. Én szerintem nem 1-2 év után fogják kirúgni a csapattól.


Ranieri mellett a csapategység lehetett a titka ennek a Leicester-nek. Mégis vannak játékosok, akiket a média "kiemelt" ebből a csapatból. Gondolok itt a Vardy-Mahrez-Kanté trióra, és esetleg Drinkwater-re. Jogosnak látod ezt a "kiemelést"?

Nem. Itt az egész csapatot ki kellene emelnie a médiának. Vardy a 2. a góllövő táblán, mondjuk róla jogos, hogy annyit beszélnek. Mahrez is ugyanez, rengeteg gólt illetve gólpasszt osztott ki, az ő kiemelése is jogosnak mondható. Kanté és Drinkwater álompár a középpályán, rengeteg labdát szereztek és zseniális labdákat osztanak ki. DE! Valamiért a média nem emeli ki pl. Huth-ot vagy Morgant, pedig ők is rengeteget dolgoztak a pályán, hogy ne kapon sok gólt a Leicester. Fuchs, Albrighton és Simpson is sokat hozzátettek mind a védekezéshez és mind a támadáshoz, őket is ki kéne emelni. Akkor ott van még Ulloa és Okazaki, akik csatár létükre rengeteget hozzátettek a védekezéshez és a támadásokhoz is. Cserék: King, Dyer, Gray, Inler-ék is nagyban hozzájárultak a sikerhez, sokszor tudtak csereként gólt szerezni. Szóval nem látom jogosnak, hogy csak őket emelték ki.


Kanté, Mahrez, Vardy. Ezért a három játékosért a nyáron sorban fognak állni a topcsapatok. Ha mindenképpen választanod kellene, melyik topcsapatnál tudnád elképzelni Vardy-t, Mahrezt vagy éppen Kantét?

Nos, én abban reménykedek, hogy nem adjuk el őket, de ha mégis el kellene képzelni őket valahol, akkor:

1. Mahrez: Leginkább a Barcában vagy a Bayernben tudnám elképzelni. Nagyszerűen tud cselezni, remek labdákat oszt ki, és még gyors is. 1-2 pletyka is volt már, hogy a Barcát érdekli Mahrez.

2.Vardy: Nos, ezen sokat gondolkoztam, de őt leginkább a Unitedben képzelném el. Majdnem az összes meccsüket láttam és ott csatár hiányban szenvednek. Vardy talán optimális lenne.

3. Kanté: Leginkább a PSG-ben vagy a Juventusban tudnám elképelni. Középpályán vérfrissítés lenne Kanté, fiatal és tehetséges.


Mit gondolsz, mozgalmas nyár elé néz a Leicester? Vannak kiszemeltek? Van esetleg olyan Chelsea-játékos, akit szívesen látnál a csapatban?


Nos, annyira mozgalmasra nem számítok. Szerintem az említett trióból végül valakit sajnos elad a vezetőség. Hallottam olyan híreket, hogy csatárt akarnak igazolni (Doumbia), ami szintén a kontrajátékot erősítené. Középpályán talán egy igazolás lesz. Ahova talán kellene vérfrissítés, az a védősor, szerintem oda igazolni fognak. Chelsea-játékos, akit szívesen látnék? Zouma idei teljesítménye alapján elképzelném, mint Leicester játékos, szerintem elég tehetséges. Willian lenne még jó, elég gyors és jó szabadrúgáslövő, de szerintem drágán adnák el. Ott van még a Pedro-Oscar-Fabregas-trió, akiket szívesen látnék, vagy akár Remy, aki rendkívül gyors és habár ebben a szezonban nem sokat játszott, nekem nagyon tetszika játéka. A legjobban Courtois-nak örülnék, de lehetetlen, hogy hozzánk igazolna.


Egy ilyen szezont követően mik lehetnek a célok, elvárások a jövő szezonra? Érdemes-e címvédésben reménykedni vagy szerényebb célokért kell küzdeni?


Véleményem szerint a TOP4-ben ismét benne leszünk, de a címvédés az még kérdéses. Ha ugyan olyan elszántak és kitartóak lesznek jövőre, mint ebben az idényben akkor lehet róla szó.


A Bajnokok Ligájában a csoportból való továbbjutás lehet a reális cél. Az európai porondon is érdemes nagyot álmodni?

Érdemes szerintem. Mindenkit meglepett, hogy idén mi lettünk a bajnokok, a BL-ben is megtörténhet, hogy csoda történik. Ez alatt nem a BL megnyerését értem, hanem esetlegesen a csoportból való továbbjutást. Ha harmadikként végzünk az sem nagy tragédia.






    Vissza...
Botond9797 @ 2016. May. 12., 13:24    

 




    1.CChelsea37+4890
    2.Tottenham36+4880
    3.Liverpool 37+3373
    4.Man City36+3472
    5.Arsenal36+2969



 
Costa21 2010-
Hazard16 1510-
Pedro12 840-
Willian11 740-
Alonso600-





Leicester City 0 - 3 Chelsea

Összefoglaló



Chelsea 4 - 1 Peterborough

Összefoglaló

összes videó