Név:
Jelszó:

Guus Hiddink

 

Teljes név: Guus Hiddink
Született 1946. november 8, Varsseveld
Átigazolás 2009. február
Régi klubok: Játékosként: De Graafschap, PSV, Washington, San Jose, NEC Nijmegen; Edzőként: De Graafschap, PSV, Fenerbahce, Valencia, Hollandia, Real Madrid, Real Betis, Dél-Korea, Ausztrália, Oroszország és Chelsea

Guus Hiddink 1946. november 8-án született Varsseveldben.

Játékosként a Varsseveld, a De Graafschap, a PSV és a NEC csapataiban játszott fedezetet, majd középpályást. Négy évet töltött a De Graafschapnál, itt 181 meccsen 20 gólt lőtt. Megjárta a NASL-t, az észak-amerikai profi bajnokságot is: 1978 nyarán a Washington Diplomats, 1980-ban a San Jose Earthquakes együtteseinek volt szerződtetett játékosa.

Edzői pályáját a De Graafschap és a PSV juniorcsapatánál kezdte, utóbbinál 1985-86-ban segédedző volt, majd 1987-ben már az első csapatot irányította. Vele jutott el az eindhoveni csapat a csúcsra: 1988-ban elhódította a Bajnokcsapatok Európa-kupáját, emellett 3 bajnoki címet és egy Holland Kupát nyert.

1990 nyarán a török Fenerbahçe vezetőedzője lett, de egy év után menesztették. Ezt követően elfogadta a Valencia ajánlatát. Két évig edzette a spanyol együttest, majd az 1993-94-es szezont vele kezdte és vele is fejezte be a csapat, igaz, közben 3 edző is ült rövid ideig a kispadon.

A balsikeresnek induló Eb-selejtező-sorozat közben, nehéz helyzetben 1995. január 1-jén vette át a válogatottat Dick Advocaattól, és pótselejtezőn elvezette az Oranjét a kontinenstornáig. Az Eb-n végül negyeddöntőig jutott a csapattal. Edgar Davidsot a viadal közben hazaküldte, mert összevesztek. Az 1998-as vb-n remekül menetelt a válogatott, de az elődöntőben a brazilok büntetőpárbajban megállították az együttest, amely aztán a bronzmeccset is elveszítette.

Hiddink 1998 nyarán a Real Madrid edzője lett, de regnálása mindössze nyolc hónapon át tartott. Decemberben megnyerte a Világkupát, de a bajnokságban nem szerepelt jól a királyi gárda, valamint bírálta Lorenzo Sanz elnököt is, így februárban menesztették. Maradt Spanyolországban, a Betis kispadjára ült le, de 2000 májusában a sevillai csapattól is menesztették.

2001 januárjában elvállalta a dél-koreai válogatott szövetségi kapitányi tisztségét. Kezdetben sokat bírálták, hogy nem veszi komolyan a munkát, de a 2002-es vb-n elért negyedik hely után már elnökké is megválasztották volna, annyira megkedvelték. Csapatával Spanyolországot és Olaszországot is búcsúztatta, majd a négy között a németek állították meg a 90 percen át végig robotoló ázsiai együttest. A hihetetlen bravúr után róla nevezték el a kvangdzsui stadiont, megkapta a tiszteletbeli állampolgárságot, valamint élete végéig ingyen utazhatott több légi- és taxitársaság járatain.

A torna után marasztalták, de hazatért, és ismét a PSV edzője lett. Az eindhoveniekkel bajnoki címet nyert 2003-ban, 2005-ben és 2006-ban is. Kupagyőztes és BL-elődöntős volt 2005-ben, utóbbi sorozatban a Milan csak az utolsó pillanatban ejtette ki a PSV-t.

2005. július 22.-től az ausztrál válogatottat szövetségi kapitányaként is dolgozott, a Socceroost 32 év után kivezette a németországi világbajnokságra. A pótselejtezőn az uruguayiakat büntetőkkel múlták felül az ausztrálok. A vb-n a braziloktól kikaptak, de a japánokat legyőzték, míg a horvátokkal döntetlent játszottak, így bekerültek a nyolcaddöntőbe, ahol sokáig a későbbi győztes olaszok ellen is jól tartották magukat, végül egy vitatott büntetővel az itáliaiak győztek.

Már a torna előtt bejelentette, az Európa-bajnoki selejtezőkre átveszi az orosz válogatott irányítását. Évi 2,4 millió dolláros fizetésével és a prémiumokkal, a világ egyik legjobban fizetett szövetségi kapitánya. Fizetését Roman Abramovics állta, és az orosz milliárdos személyi tanácsadója, a korábban ugyancsak a PSV-ben dolgozó Piet de Visser segítette őt az állásba.

A szbornaját kivezette az Eb-re, a horvátok mögött végezve a kvalifikáció során. Az orosz csapat az angolokat is legyőzte hazai pályán. Az osztrák-svájci tornán az orosz együttes az egyik legszebb focit játszotta, és végül bronzérmes lett. Csak a későbbi győztes spanyolok verték meg a Hiddink-csapatot, igaz, kétszer is. Az Eb után két évvel, 2010-ig meghosszabbította szerződését az orosz szövetséggel.

A Chelsea-től Luiz Felipe Scolari február 9-i menesztése után keresték, és személyes jó barátja, Roman Abramovics tulajdonos kérte meg, hogy vállalja el a Kékek irányítását. Hiddink igent mondott, de hangsúlyozta, kizárólag a szezon végéig lesz a Chelsea menedzsere. A holland edzővel a Kékek elindultak felfelé, első hat meccsét megnyerte, majd a Juventus otthonában elért 2-2-vel a BL legjobb nyolc csapat közé juttatta a londoniakat.

 

 

 
    1.CChelsea37+4890
    2.Tottenham36+4880
    3.Liverpool 37+3373
    4.Man City36+3472
    5.Arsenal36+2969 
Costa21 2010-
Hazard16 1510-
Pedro12 840-
Willian11 740-
Alonso600-

Leicester City 0 - 3 Chelsea

ÖsszefoglalóChelsea 4 - 1 Peterborough

Összefoglaló

összes videó