Név:
Jelszó:

José Mourinho

 

Teljes név: José Mário dos Santos Mourinho Félix
Született 1963 Január 26. Setúbal
Átigazolás 2004
Régi klubok: Vítoria Setubal, Amaría, Sporting (pályaedző), Porto (pályaedző), Barcelona (pályaedző), Benfica, Uniao Leira, Porto

A híres portugál kapus, Felix Mourinho fia. Napjaink egyik legtaktikusabb és legjobb menedzsere, de leginkább az elmúlt 2 és fél szezon tette híressé. Ekkor irányította ugyanis az FC Porto gárdáját. Itt nyert meg szinte mindent. Kétszer bajnok, egyszer UEFA Kupa, Bajnokok Ligája és Portugál Kupa győztes. És a 2003/2004-es portugál kupa ezüstérmese, a döntőt elvesztették. Ha azt is megnyerik, a 2 szezonon belüli 6 trófea igazán szépen mutatna, bár ez az 5 se semmi.

A még ma is csak 42 éves edző sosem volt aktív játékos. Egész életében arra készült, hogy menedzser legyen, és elérte. Most Európa legjobb, legsikeresebb menedzsere, a rendkívül rokonszenves portugál. De hogy is jutott idáig?

Mint már írtam, nem volt játékos. Először, a 90-es évek elején került az akkori egyik legsikeresebb edző, Sir Bobby Robson mellé, aki mellett tolmácsként dolgozott a Sporting Lisszabonnál. Ez előtt még kisebb portugál csapatok, a Vitoria Setúbál és az Amadora csapatánál dolgozott. Amikor 1993-ban Robsont kinevezték a Porto élére, az angol legenda vitte magával Mourinho-t, itt már másodedzőként dolgozott. A Porto a két nagy edző irányítása alatt 3-ból 2 bajnoki címet nyert. Majd Robson-t hívta a Barcelona. Ide is követte José. A rákövetkező évben Robson továbbállt, de Mourinho ekkor már nem követte, pedig közösen a negyedik csapatuk következhetett volna. A Barcelona új edzője Luis van Gaal lett, tehát ismét egy nagy legenda mellett dolgozhatott José. Mivel a legjobbak mellet dolgozott, ezért már sokan ismerték.

Ekkor jött egy fordulópont karrierjében: 2000-ben megkereste a portugál Benfica, hisz benne látta azt, hogy jó edzőjük lehetne, hisz 2 nagy menedzser mellett dolgozhatott. De itt nem lett nagy név belőle, mert a vezetőséggel nem volt jó viszonyban. 9 meccs után lemondott. Az Uniao de Leira csapatához került. Itt figyeltek fel rá igazán. A gyengécske csapatot nagyszerű munkájával vezette az első ötbe. A következő szezont is itt kezdte de lecsapott rá a nem éppen fénykorában lévő Porto. Amikor átvette, a 2001-2002-es szezonban, visszatért oda, ahol hazájában ismert lett. Abban a szezonban dobogóig vezette az FC Porto-t. Következő szezonja már teljes volt, nem csak abban hogy végig irányíthatta a klubot és nem közben vette át, hanem sikerekben is igen csak teljes év volt. Portugál bajnok és kupagyőztes lett, valamint UEFA kupát nyert. A döntőben a Celtic-et verték Derlei aranygóljával 3-2-re. Következő szezonban még inkább elismert, hisz a legrangosabb európai kupát, a Bajnokok Ligáját is megnyerték a portugál bajnoki cím mellett. Bár a kupadöntőt volt csapata, a Benfica ellen elvesztették, 2-1-re.

2004 nyarán, már Európa legsikeresebb edzőjeként csörrent meg nála a telefon. Egy úr kereste, akit Roman Abramovich-nak hívnak, és a Chelsea tulajdonosa. Ezeket mondta: " Én a világ legjobb csapatát akarom és menedzsernek rád van szükségem". Mourinho nem sokat gondolkodott, elfogadta az ajánlatot, és Európa egyik legfejlődőbb csapatához ment. A Porto-ból egyik kedvencét, Paolo Ferreira-t igazolta le, valamint a portugál csapat és Európa talán legjobb középhátvédjét, Ricardo Carvalho-t. Azon kívül még két honfitársát leigazolta, a Benfica-nál, de korábban a Porto-nál is játszó Tiago Mendes-t, és a másodosztály fiatal tehetségét, Nuno Morais-t. 2004 végéig mindössze 3 meccset, ebből 2 tétmeccset vesztett el a Chelsea-vel, ezeket is egy góllal. A Premier Leauge élén áll csapatával. Nyáron egyébként még leigazolta Didier Drogba-t és Mateja Kezman-t is, valamint télen Jiri Jarosik-ot. Bár csapatában a legjobbak mégis még korábban leigazolt játékosok, Duff, Lampard, Terry és a nyáron érkező, bár korábban aláírt Cech és Robben.

Mourinho jól érzte magát Angliában, hónap menedzsere is volt már, 2005 elején szerződésének meghosszabbításáról tárgyalt. Ha megnyeri a 2004-2005-ös Bajnokok Ligáját, akkor nemcsak azzal lenne rekorder, hogy egymás után 3 európai kupasorozatot nyert, hanem arról is, hogy egymás után 2 csapattal BL-t, és erre a csapata is megvan. José Mourinho-t a világ legjobb edzői közt tartják számon. Nem azért sikeres mert jó csapata van, hanem mert jó edző. Erre legjobb példa a Leira-nál eltöltött időszak.

Szerinte: "A játékosok nem trófeákat nyernek, azokat a csapatok nyerik. Ők nemcsak 90 perc alatt győznek, hanem minden egyes nap, minden edzésen, életük minden pillanatában."

2007. szeptember 20-án váratlanul elhagyta a csapatot - eddigi sikerei: angol bajnok: 2004/05, 2005/2006 (Chelsea), Liga Kupa: 2005 (Chelsea), Community Shield: 2005 (Chelsea), portugál bajnok: 2002/03, 2003/04 (Porto), portugál kupa: 2002/03 (Porto), Bajnokok Ligája: 2004 (Porto), UEFA Kupa: 2003 (Porto)

2008. június 2-án nevezték ki az olasz Internazionale vezetőedzőjének

 

 

 
    1.CChelsea37+4890
    2.Tottenham36+4880
    3.Liverpool 37+3373
    4.Man City36+3472
    5.Arsenal36+2969 
Costa21 2010-
Hazard16 1510-
Pedro12 840-
Willian11 740-
Alonso600-

Leicester City 0 - 3 Chelsea

ÖsszefoglalóChelsea 4 - 1 Peterborough

Összefoglaló

összes videó