Név:
Jelszó:

John Obi Mikel (12)

 

Teljes név: John Michael Nchekube Obi
Született 1987.ápr.22, Plateau State
Átigazolás 2006.jún.3
Ára Ł 16 millió
Régi klubok: Plateau United, Ajax Cape Town, Lyn (2005-06)

Az elmúlt évek legbonyolultabb átigazolási históriája John Obi Mikelé, mivel a nigériai futball legújabb csodagyereke csak hosszas huzavona után igazolhatott a Chelsea-hez.

Mikel a Pepsi futballakadémiáján tanulta ki a labdarúgás alapjait, innen a Plateau Unitedhez, majd a dél-afrikai Ajax Cape Townhoz került. A korosztályos válogatottakban rendszeresen játszott, az U17-es vb-n Nigéria egyik legjobbja volt. Ezen a tornán ragadt rá a Mikel mûvésznév, miután a szervezõk tévedésbõl ezt nyomtatták a mezére, és az újságírók többsége is ezt használta. A középpályás különlegesnek tartotta a név hangzását. Mikel 2005-ben, a junior vb-n robbant be a nemzetközi labdarúgás élvonalába: a nigériai válogatott a döntõig menetelt, ám ott a Messi vezette argentinokkal már nem bírt. Az A válogatottban 2005. augusztus 17-én debütált, majd a 2006-os Afrikai Nemzetek Kupáján is számoltak vele, õ pedig remek teljesítménnyel tette le névjegyét a bronzéremig jutó csapatban. Gwyn Williamsnek, a Chelsea megfigyelõjének 2003 februárjában, egy afrikai korosztályos tornán keltette fel az érdeklõdését a remek fizikai adottságokkal rendelkezõ futballista. A londoni egylet szárnyai alá vette a sztárpalántát, és a Lynnel kötött együttmûködési megállapodás keretében Norvégiába irányították. A Chelsea állta a középpályás taníttatását, és José Mourinho is figyelemmel követte Mikel fejlõdését, akit „tiszta aranynak” nevezett.

Úgy tûnt, az afrikai tehetség útja egyenesen a Stamford Bridge-re vezet, Mikel 18. életévét betöltve mégis aláírt a Manchester Unitedhez. A váratlan fejlemény mögött sokan Henning Berget, a MU ex-védõjét sejtik, aki a Lyn edzõjeként befolyásolhatta a középpályást. A Chelsea is akcióba lendült, ám az ajánlatot elutasította az oslói klub, az arrogáns fellépésre hivatkozva; s a Lyn cáfolta, hogy elõszerzõdést kötött a Chelsea-vel. A manchesteriek bemutatták az új szerzeményt, aki a 21-es mezben pózolt. A halálos fenyegetésekkel, valamint a nigériai eltûnésével is tarkított történet azzal vett újabb fordulatot, hogy maga Mikel ismerte el, nem önszántából írt alá a MU-hoz, sohasem akart a Vörös ördögöknél játszani, ellenben minden vágya, hogy a Chelsea-nél folytassa. A játékos ügynöke azt állította, érvénytelen a kontraktus, mert az a futballista tanácsadói nélkül köttetett. A MU és a Lyn tagadta a vádakat, majd a FIFA-hoz fordult jogorvoslatért. A nemzetközi szervezet Mikelt visszarendelte a Lynhez, de az oslói klub vezetõi továbbra is tartották, hogy 2006 januárjában a nigériainak az Old Traffordon kell edzésre jelentkeznie. A norvég bajnokság befejeztével hazatért Nigériába, hogy edzésben maradjon, és nem csatlakozott Alex Ferguson csapatához.

Végül a Chelsea és a MU vezetõi tárgyalások kezdtek, hogy megtalálják a mindenki számára kedvezõ megoldást. Ez június 2-án létrejött, így Mikel 16 millió fontért a Chelsea futballistája lett. A MU nyert az ügyleten (4 milliót fizetett a Lynnek, egy év múlva 12 millió fontot kapott „fájdalomdíjként“, úgy, hogy Mikel egyszer sem játszott), míg a Lyn 4 millió fontot kasszírozott. „Rendkívül nehéz idõszak áll mögöttem. Örülök, hogy minden megoldódott, és álmaim klubjában játszhatok” – mondta a csodagyerek.

Mikel a Chelsea-nél eltöltött első két évében rengeteget fejlődött - az eleinte rengeteget szabálytalankodó játékosból a középpálya egyik legbiztosabb pontja lett, aki képes lehet Makelele pótlására is.

 

 

 
    1.CChelsea37+4890
    2.Tottenham36+4880
    3.Liverpool 37+3373
    4.Man City36+3472
    5.Arsenal36+2969 
Costa21 2010-
Hazard16 1510-
Pedro12 840-
Willian11 740-
Alonso600-

Leicester City 0 - 3 Chelsea

ÖsszefoglalóChelsea 4 - 1 Peterborough

Összefoglaló

összes videó