Név:
Jelszó:

FA Kupa 2009


Chelsea - Everton: 2-1 (1-1)

2009.5.30, Wembley (89.391 néző); v.: H.Webb
Gól.: Drogba (21), Lampard (72) - Saha (1)
Sárga lap: Mikel, Lampard - Hibbert, Neville, Baines

Chelsea: Petr Cech - Jose Bosingwa, Alex, John Terry, Ashley Cole - Michael Essien (Michael Ballack 61), John Obi Mikel, Frank Lampard - Nicolas Anelka, Didier Drogba, Florent Malouda
Menedzser: Guus Hiddink
Be nem cserélt kispadosok: Henrique Hilario, Branislav Ivanovics, Franco Di Santo, Salomon Kalou, Juliano Belletti, Michael Mancienne

Everton: Howard, Hibbert (Jacobsen 46), Yobo, Lescott, Baines, Osman (Gosling 82), Neville, Pienaar, Cahill, Fellaini, Saha (Vaughan 77)
Menedzser: D.Moyes
Be nem cserélt kispadosok: Nash, Castillo, Rodwell, Baxter

A helyszín a Wembley stadion (ahol kicserélték a döntőre a gyepet,ugyanis rengeteg kritika érte az elődöntők után), 90.000 néző és kékbe öltözik a lelátó, szép napsütéses délután, az angol időjárás meghazudtolja önmagát,ugyanis 40 fok(!) körül mozog a hőmérséklet.

Howard Webb sípszavára elindult a labda, és alig 25!! másodperc után jött a meglepetés: az Everton megszerezte a vezetést. A tizenhatoson belül Saha-hoz kerül a labda,és a francia csatár szépen, ballal a kapuba bombáz, meg kell jegyezni azonban, hogy Pienaar a centerezés előtt valószínűleg lesen állt. A csapat a rémálomszerű kezdés után próbálta megtartani a labdát, és saját játékát játszva hamar válaszolni a gólra. Az első negyedórában nem nagyon jutottunk azonban el az ellenfél kapujáig, a 15. percben Essien tüzelt jóval a kapu fölé. A labdabirtoklás Chelsea fölényt mutat, azonban az ellenfél keményen védekezik, és próbálják hosszú labdákkal megjátszani Fellainit és Sahát.

Aztán jön az áttörés! Egyenlít a Chelsea. Lampard nagyszerűen tálal ki a szélre, Malouda érkezik majd a középre adott labdát Drogba, 2 védő közül felugorva a bal alsóba fejeli. A 23. percben Lampard lő fölé egy szabadrúgást, jó 30ról. A 25. percben Essien keményen odalép Hibbertnek, azonban a lap elmarad. A 35. percig Chelsea fölény, látszik hogy megnyugtatta őket a gól, azonban 10 perccel a félidő vége előtt, Saha könnyen módosíthatta volna az állást, fejese nem sokkal megy kapu fölé. A 44. percben egy ígéretes lehetőség, azonban amilyen szépen került a felfutó Cole védője mögé, olyan csúnyán fölé bombázott. Az utolsó percben még Cech ejtette ki a labdát, de egy szögleten kívül nem lett belőle gond. Webb lefújja az első félidőt: álomkezdés az Evertonnak, de Chelsea dominancia jellemző az első félidőre.

Mindjárt egy csere a félidőben: Lars Jacobsen érkezik Tony Hibbert helyére, Moyes is tudja, hogy a nagyon jó formában lévő Maloudát, és a gyakran felfutó Colet nem tudja megfelelően tartani Hibbert. A 49. percben egy szöglet után Malouda lő fölé, ebben a helyzetben több is volt. A másik oldalon Saha lő 25 méterről, de lövése inkább a szögletzászló felé húz. Tehát eltelik 60 perc, és a Chelsea is cserél: Essien helyére Ballack érkezik.

A 62. percben egy rossz felszabadítás után, Cahill küldi rá a labdát, de Cech könnyedén hárít. 5 perccel később ismét Saha fejel fölé, egy szabadrúgást követően. A gól óta a legnagyobb Everton helyzet. Jacobsen behozatala jó húzásnak bizonyul, ugyanis Maloudát szinte alig lehet észrevenni a bal oldalon. Aztán eljön a 72. perc és minden Chelsea szurkoló magasba ugrik! Lampard 20 méterről lő a kapura, Howard képtelen hárítani, pedig ez védhető volt. Ki kell emelni, hogy Lamps szépen tette át jobb lábáról a másikra a labdát, az sem hátráltatta, hogy megcsúszott és a gyengébbik lábával lőtt.

A 75. percben ismét hatalmas helyzet Malouda előtt, de ezúttal se tudja kihasználni. Pár perccel később ismét Malouda tüzel, 25 méteről, lövése a felsőlécről befele pattan, azonban a bíró nem adja meg a gólt, pedig a lassításokból tisztán kiderül, hogy a labda teljes terjedelmével benn volt. A hátralévő 10 percben nem történik már semmi, a csapat jól tartja a labdát és a 94. percben véget ér a mérkőzés.

A Chelsea hódítja el a 2008-09-es FA-kupát, ezzel méltón búcsúzva Guus Hiddinktől. Ki kell emelni Malouda teljesítményét, aki egyik legjobb meccsét játszotta kék mezben.


Út a döntőig:

3.forduló (2009.jan.3; újrajátszás: jan.14)

Chelsea - Southend Utd: 1-1 (Kalou)
Southend Utd - Chelsea: 1-4 (Ballack, Kalou, Anelka, Lampard) 

4.forduló (2009.jan.24)

Chelsea - Ipswich: 3-1 (Ballack (2), Lampard)


Nyolcaddöntő (2009.feb.14)

Watford - Chelsea: 1-3 (Anelka (3))


Negyeddöntő (2009.márc.7)

Coventry - Chelsea: 0-2 (Drogba, Alex)

Elődöntő (2009.ápr.18; Wembley)

Arsenal - Chelsea: 1-2 (Malouda, Drogba)

 

 

 
    1.CChelsea37+4890
    2.Tottenham36+4880
    3.Liverpool 37+3373
    4.Man City36+3472
    5.Arsenal36+2969 
Costa21 2010-
Hazard16 1510-
Pedro12 840-
Willian11 740-
Alonso600-

Leicester City 0 - 3 Chelsea

ÖsszefoglalóChelsea 4 - 1 Peterborough

Összefoglaló

összes videó